Support us Join us

Projekt SPOLU se hlásí z Ostravy

Všichni (ze) SPOLU jsme se poprvé sešli v lednu a to přímo v Mens Saně – centru psychosociální pomoci, které se věnuje převážně pomoci lidem se zkušeností s duševní nemocí a lidem s narušenými poznávacími schopnostmi. Informační schůzka se nesla ve velice přátelské náladě. Informací se k nám dostalo mnoho – od popisu míst, kde leží různá působiště Mens Sany, přes popis nejčastějších poruch klientů, nabízených služeb tohoto sdružení, až po ukázky úkolů, se kterými se můžeme setkat na sezeních s klienty. Myslím, že po skončení první schůzky bylo patrné nadšení pro věc z obou stran – ze strany Mens Sany i strany nás, SPOLařů.

Asi během jednoho týdne se SPOLaři závazně přihlásili a vytvořil se provizorní rozvrh. Zájemců bylo nečekaně mnoho, proto jsme na hodiny do Mens Sany začali docházet ve dvojicích. Část z nás se začala angažovat v individuálních lekcích, část druhá pak v lekcích skupinových. V obou případech se jedná o lekce zaměřené na kognitivní rehabilitaci. Jako nováčci jsme se na prvních hodinách hlavně seznamovali s tím, jak samotná lekce probíhá, jaké typy úloh klienti plní, jakým způsobem je hodina vedena a v neposlední řadě jsme se seznámili také s klienty samotnými.

Nyní jsme ve fázi, kdy již máme pevně daný rozvrh a každý SPOLař má před sebou druhou či třetí lekci. Pracovníkům Mens Sany se snažíme ulehčit jejich práci tak, že se v průběhu individuálních lekcí věnujeme klientům u počítačů, pomáháme jim např. s hledáním informací na internetu, či s ovládáním programu Happy Neuron, pomocí kterého si procvičují své kognitivní schopnosti. Na skupinová sezení si pak pro klienty připravujeme úlohy různého typu, např. úlohy procvičující logiku, paměť, či představivost.

Mimo jiné se snažíme zdokonalovat fungování týmu SPOLU v Ostravě – je pro nás důležité předcházet případným problémům, či naopak neustále přicházet s novými alternativami, jak lze ještě spolupráci zlepšit. I z tohoto důvodu plánujeme v blízké době uspořádat meeting všech členů ostravského SPOLU, kde si sdělíme své dojmy, zkušenosti a nápady. Doufejme, že takové nadšení pro věc a pozitivní přístup, nám vydrží co nejdéle.

Klára Bí, SPOLU Ova

Do you like the article? Share it with your friends!